Välkommen

Vi skaffade ankor för några år sedan. Vi har tidigare haft höns men har nu bara ankorna kvar.

Vi fick tag på rasen blå anka för vi läste om att de varit lite utrotningshotade och tänkte att vi börjar kläcka renrasiga och ha för oss själva.

Ankorna är mycket trevliga nytto och husdjur. De vi har haft har alltid varit nyfikna, sociala, roliga, intressanta och gett oss ägg (under säsong).

Förra året hade vi ett gäng som alltid gick samma runda varje dag. Runt vårat hus, till garaget sen tog ett dopp i dammen som vi har på gården. Sen var dom ute och badade och solade hela dagen och kom sedan hem när man visslade eller ropade på dem på kvällen.

Vi har ibland förlorat ankor som vi tror räv har tagit ibland mink som vi sett men i stort sett har det gått bra.

Vi brukar ha runt 7 till 11 stycken utifall någon skulle bli tagen av räven så har vi några kvar.

Våran första kul som vi köpte döpte vi draken till Grålle. En mycket fin drake och den andra till Fläckis. Tyvärr försvann dom på vintern när det var mycket snö ute och de hade förmodligen inte chans att sticka när det kom ett djur. Väldigt tråkigt.

Sen åkte vi och köpte Gråland en ljusgråare drake med knall orangea ben. Han hade lite bättre koll på omgivningen. Står oftast och kollar när hans tjejjer äter och håller vakt sen äter han efteråt. Han fick sedan en kollega Grålf som ser lite likadan ut. Vi tog in nytt blod i gruppen och brukar ta in ny drake då och då för att stärka generna. Det som är roligt med våra blå anka är att tar man in en ny anka så jagar dom varandra några timmar och sedan är det lugnt då har de gjort upp rang. Jämfört med höns som kan hacka på varandra och vara riktigt elaka så har vi aldrig sett dessa tendenser hos ankor.

Vi har gjort en “häst”box i våran vedbod där de kan gå in och sova i skydd. De har även utanför en hundbursgård på cirka 40kvm de kan vara i om det är riktigt dåligt väder eller vi är bortresta men i stort sett går dom alltid lösa på gården.